Man Rijdt Op Gele Heftruck

Met een reachtruck cursus ben je niet bevoegd om op een heftruck te rijden en andersom. In deze korte blog vertellen we jou wat de verschillen zijn tussen een heftruck en een reachtruck. We vertellen je ook waarom het volgen van een reachtruck of heftruck cursus interessant voor jou kan zijn. Lees verder wat een certificaat voor het besturen van een heftruck en reachtruck voor jou kan betekenen.

Aansprakelijkheid bij schade of letsel

Met een heftruck of reachtruck certificaat is niet alleen je werkgever goed verzekerd voor aansprakelijkheid bij schade of letsel, maar jijzelf als bestuurder ook.Veel mensen gaan er vanuit dat bij schade of letsel ontstaan door een heftruck of reachtruck, de bestuurder altijd vrijuit gaat. Dat is echter niet zo. Een werkgever is weliswaar financieel verantwoordelijk, bij ernstig letsel kan de bestuurder ook aansprakelijk worden gesteld. Als je in het bezit bent van een geldig heftruck en of reachtruckcertificaat, kun je aantonen dat je een gedegen opleiding hebt gevolgd voor het besturen van deze voertuigen.

Reachtruck cursus en heftruck cursus vergroot de kansen op werk

Een andere reden om een heftruck cursus of reachtruck cursus te volgen, is het vergroten van je positie op de arbeidsmarkt. Er wordt geschreeuwd om magazijnmedewerkers die een reachtruck kunnen besturen en om logistiek medewerkers die met een heftruck overweg kunnen. Hierbij wordt door werkgevers dan wel de voorwaarde gesteld dat sollicitanten al in het bezit zijn van een reachtruck dan wel heftruckcertificaat. Wanneer je in het bezit bent van deze certificaten, kun jij als werkzoekende ervan uitgaan dat je binnen no-time een baan hebt gevonden.

Het verschil tussen een reachtruck en een heftruck

Met een reachtruck certificaat ben je niet bevoegd om op een heftruck te rijden en andersom. Een heftruck is dan ook niet hetzelfde als een reachtruck.Een reachtruck vind je voornamelijk in overdekte ruimtes waar de ruimtes voor een heftruck te klein zijn zoals magazijnen. Het voordeel van een reachtruck in deze situaties is dat ze wendbaarder zijn in de smalle gangpaden met de doorgaans hoge stellages. De kunststof wielen slijten door de vlakke ondergrond niet overmatig hard en een reachtruck produceert geen uitlaatgassen die hinderlijk blijft hangen

Een heftruck komt goed van pas als ze kunnen opereren in ruimtes waarbij er meer ruimte is om te kunnen draaien en achteruit te rijden. Ook bedrijven die veel vrachtwagens moeten laden en lossen op het buitenterrein zullen de voorkeur geven aan een heftruck.

Kenmerken van een heftruck

Een heftruck heeft drie of vier wielen en is voorzien van een voorwielaandrijving.

Een heftruck kan elektrisch worden aangedreven of met een verbrandingsmotor waar benzine of diesel voor moet worden getankt. De mast bevindt zich altijd aan de voorzijde waar hulpstukken zoals lepels of klemmen aan bevestigd kunnen worden. De mast zelf zit vast aan de heftruck. Het contragewicht bevindt zich altijd aan de achterzijde van een heftruck, waardoor de heftruck in staat is om zware objecten op te tillen.

Kenmerken van een reachtruck

Een reachtruck heeft drie wielen. Omdat een reachtruck alleen binnen wordt gebruikt, zijn de kleine wielen gemaakt van massief kunststof.

Een reachtruck wordt altijd elektrisch aangedreven door middel van een grote oplaadbare accu.

In tegenstelling tot een heftruck is de mast flexibel omdat die kan worden ingeschoven. Door de kleine actieradius die een reachtruck hiermee krijgt, is een reachtruck uitermate geschikt voor het werken in kleinere ruimtes. Wanneer de mast is ingeschoven bevindt de last zich boven de wielen, waardoor deze positie samen met de zware batterij als contragewicht werkt.

Een ander opvallend verschil met de heftruck is dat de bestuurder van een reachtruck er dwars op zit. Door het vele achteruit rijden in magazijnen hoeft de reachtruck daardoor alleen opzij te kijken in plaats van naar achteren.