Voor veel mensen is het ideaal om de vrijheid te hebben en zelf te bepalen waar je naartoe rijdt. Dat kan natuurlijk door het behalen van je rijbewijs, maar het is nog niet zo makkelijk om die te behalen. Je moet er wel wat voor doen, maar wat precies?

Autorijschool

Om te kunnen rijden waar naartoe je ook wilt, moet je eerst een rijbewijs hebben. Een rijbewijs is een bewijs/document dat aangeeft dat de bestuurder beschikt over de vaardigheden van het besturen van dat voertuig. Je mag vanaf de 16,5-jarige leeftijd al lessen, maar je mag na het afrijden alleen maar rijden met een volwassene naast je. Pas als je 18 bent mag je alleen rijden.

Voor het behalen van de rijbewijs volg je rijlessen en dat kun je doen bij een (erkende) autorijschool. Tijdens de lessen zit je in de auto achter het stuur en de rijinstructeur zit in de passagiersstoel en legt uit wat je moet doen. Om het rijbewijs te behalen moet je eerst het onderdeel praktijk afronden en de theorie behalen. En dit onderdeel met het rijden noem je het praktijk onderdeel.

Hoeveel lessen jij nodig hebt, hangt af van je kennis. De ene heeft 40 lessen nodig en de ander 20. De kosten die daaraan gebonden zijn hangen ook af van het aantal lessen.

Autorijschool Gouda

Als jij als een pro wilt leren rijden en in de buurt van Gouda woont kun je het beste terecht bij een autorijschool Gouda. Het is namelijk goedkoper en de geven de beste lessen. Ook heb je de rijschool Bodegraven (in de buurt van Gouda), die even vaardig is als rijschool Gouda. Zij leren het aan jou op een leerzame wijze en laten je wat meer lessen doen dan de meeste mensen. Dat doen ze zodat ze je kunnen garanderen dat je in 1 keer zult slagen.

Theorie

Om je rijbewijs te halen moet je natuurlijk naast de praktijk ook de theorie kennen. En daar maak je een test over bij de CBR. Het gaat dan over de theorie in het verkeer, dus de verkeersborden en bijvoorbeeld wie heeft er voorrang. Alleen als je dit deel voldoende afsluit kun je een rijbewijs krijgen, want dit is een bewijs dat je het praktijkexamen mag doen. Als je veilig in het verkeer bent en geen gevaar voor andere kun je jouw rijbewijs ontvangen. Tijdens de theorie mag je ook bijna geen fouten maken. Dus het komt vaak voor dat mensen de theorie vaak overdoen.

Als je geslaagd bent kun je een foto laten maken voor je rijbewijs. Als je gezakt bent dan is dat geen ramp, want er zijn meerdere mensen die het niet in 1 keer halen. Je zult dan meerdere lessen moeten volgen en net iets meer moeten betalen.